Predstava “Ravna ploča” na 20. Teatar festu u Doboju

Višestruko nagrađivana predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“ prema tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, u utorak, 21. maja učestvuje na 20. Teatar festu u Doboju u okviru glavnog takmičarskog programa. Pored predstave zeničkog BNP-a, u okviru ovogodišnjeg Teatar festa biće odigrane predstave iz Prijedora, Zagreba, Banje Luke, Vranja i Beograda.

Od svoje premijerne izvedbe u okviru 17. festivala bh. drame, predstava “Ravna ploča” je osvojila ukupno sedam festivalskih nagrada i priznanja, među kojima i tri nagrade međunarodnog Stručnog žirija u okviru 35. regionalnih susreta kazališta/pozorišta u Brčkom, uključujući i „Grand prix“ za najbolje glumačko ostvarenje. Ova predstava govori o sudbini žene u konzervativnoj hercegovačkoj sredini, koja se nije uklapala u ustaljene norme, a što ju je značajno obilježilo i udaljilo od zajednice. Sa druge strane, predstava govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek najbolji za dijete.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica