Počinje realizacija projekta “Predškolsko obrazovanje za svu djecu”

U sjedištu Gradske uprave danas je upriličeno svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji između Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, Grada Zenica, Asocijacije za razvoj LEDA i Caritasa Švicarske u Bosni i Hercegovini, s fokusom na podršku djeci iz ranjivih kategorija društva, uzrasta od četiri do šest godina.

Projekat ‘Predškolsko obrazovanje za svu djecu’ formiran je s namjerom uključenja sve djece u predškolski odgoj s ciljem stvaranja boljih uslova za njihovo kasnije obrazovanje. Radi se na uključivanju socijalno ugrožene djece u poludnevni i cjelokupni program, ali i na obavezni predškolski odgoj i obrazovanje“, kazao je za Zenicainfo.ba Daniel Bronkal, direktor Caritasa za BiH.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nije krio svoje oduševljenje zbog ostvarene saradnje spomenutih strana.

Iznimno sam sretan, zadovoljan, ali i zahvalan svima koji su, svako na svoj način, omogućili realizaciju ovog projekta. Želimo omogućiti svoj djeci, pa tako i onoj socijalno najugroženijoj, da itekako budu istovjetni i ravnopravni, te da se ni na koji način ne osjećaju isključenim ili manje vrijednim.“

Projekat se realizuje u Kaknju, Zavidovićima i Zenici, i kako su istakli učesnici u projektu, on direktno utječe na socijalizaciju i integraciju djece, omogućavajući i djeci koja žive u udaljenijim područjima da dovoljno vremena provode sa svojim vršnjacima, te da kroz zajednička druženja usavršavaju kako psihičke, tako i fizičke sposobnosti. Projekat će se realizovati do aprila 2021.godine. (Lamija Pojskić)