UNZE priprema brojne programe studentske mobilnosti

Brojne su mogućnosti, koje zenički Univerzitet i njegov Ured za međunarodnu saradnju nude zeničkim studentima kako bi svoje znanje usavršavili na univerzitetima širom svijeta, i mada je njihova zainteresovanost u posljednje vrijeme znatno porasla, ipak ove mogućnosti još uvijek ne koriste u dovoljnoj mjeri.

“U toj oblasti trenutno je na Univerzitetu u Zenici aktuelno nekoliko programa mobilnosti, među kojima je najpopularniji Erasmus plus program, koji nudi i najbolje mogućnosti, počev od stipendije između 750 do 850 eura mjesečno i pokrivene putne troškove”, ističe Amra Muslić Halilović, koordinatorica za međunarodnu saradnju na zeničkom Univerzitetu, napominjući da i ostali programi mobilnosti studenatima nude stipendije i dobre uslove studiranja van granica naše zemlje.

“Prije četiri godine smo se borili da animiramo studente da učestvuju u ovim programima, dok danas imamo deset puta veću mobilnost u odnosu na taj period, na što su najvjerovatnije uticala pozitivna iskustva studenata, koji su u okviru ovih programa svoja znanja već usavršavali u inostranstvu”, navodi koordinatorica za međunarodnu saradnju na zeničkom Univerzitetu, podcrtavajući da još uvijek nisu zadovoljni sa postignutim, jer još uvijek imaju neiskorištenih mjesta u okviru programa studentske mobilnosti.

Lamija Gazić studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Zenici, koja je dosada svoja znanja usavršavala u dva navrata i to na univerzitetima u Francuskoj i Španiji.

“Mislim da se riječima ne može opisati koliko su mi ove razmjene pomogle prije svega u usavršavnju na polju ekonomije, kao i engleskog jezika, ali i učenju drugih jezika poput španskog i francuskog jezika, zatim upoznavanju novih kultura, ali i širenju poznanstava i sticanju novih prijatelja”, naglašava ova zenička studentica, smatrajući takođe da zenički studenti imaju mnogo prilika za sticanje novih znanja van naše zemlje, ali da to ne koriste u dovoljnoj mjeri.

Zato će, kako kažu u Uredu za međunarodnu saradnju zeničkog Univerziteta, u narednom periodu nastojati povećati svoju ponudu razmjene studenata, kada su u pitanju univerziteti sa kojima sarađaju, ali i broj sitpendija koje dobijaju. (Vesna Jovanović)