Predstava zeničkog BNP-a na gostovanju u Roterdamu

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ prema dramskom tekstu bh. spisateljice Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović proteklog vikenda je izvedena u Roterdamu (Kraljevina Nizozemska).

Predstava prati priču o ženi u četrdesetim godinama i tinejdžeru, koji se slučajno sreću u javnom toaletu i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama toaleta, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka – sin, otac – kćerka, brat – sestra i ljubavnica – ljubavnik, pokazuju kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći.

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ od premijerne izvedbe do sada je ukupno osvojila devet prestižnih festivalskih nagrada, uključujući i dvije Sterijine nagrade, koje su među najprestižnijim regionalnim umjetničkim priznanja u oblasti teatarske djelatnosti. Glumačku postavu čine Mirjana Karanović i Enes Salković. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Draško Adžić.

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ će gostovati i u švicarskom Cirihu u subotu, 25. maja. Od svoje premijerne izvedbe ova je predstava u produkciji zeničkog BNP-a ostvarila značajna gostovanja i festivalska učešća širom Bone i Hercegovine, u Banjoj Luci, Brčkom, Sarajevu, Tuzli i Mostaru, te u Novom Sadu, Podgorici, Zagrebu, Kragujevcu, Umagu, Beču, Bernu…

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica