Sjećanje na Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Zenice, i veterani zeničkih brigada organizovali su danas manifestaciju sjećanja na nedužno stradalu Mateu Jurić, prvu zeničku civilnu žrtvu rata.

Sa nepune dvije godine, naša sugrađanka izgubila je život u unakrsnoj vatri između jedinica bivše JNA i pripadnika jedinica Teritorijalne odbrane. Zbog toga je i ovaj, kao i svaki drugi 13. maj tužan, depresivan i neshvatljiv.

„Ova manifestacija predstavlja sjećanje, ne samo na Mateu, nego i na svu ostalu nedužno stradalu djecu. Matein život samo što je počeo, odmah je i ugašen. Mi se trudimo da ne zaboravimo naše žrtve i sva ta besmislena stradanja, zla i nesreće, a ovakvim manifestacijama želimo poslati antiratnu poruku, odnosno poruku mira i suživota“, poručuje Faruk Kadrić, veteran 303. viteške brigade i organizator današnje manifestacije sjećanja.

Jedan sasvim običan životni momenat, jedna uobičajena vožnja automobilom za Mateu i njene najbliže imala je kobne posljedice. Njena majka Slavica također je bila žrtva tog 13.maja. No, na svu sreću, Mateina majka je preživjela i sada, zajedno s Mateinim ocem Dragom život nastavlja daleko od rodne Zenice.

No, ovdje se ova tragična priča ne završava. Ni 27 godina kasnije Matea i njeni roditelji nisu dočekali pravdu. Istraga u vezi sa stradanjem nedužne djevojčice je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačena u nadležnost državnog tužilaštva. Pa ipak, sudski epilog se ne nazire.

I pored intenzivnih kišnih padavina, današnjoj manifestaciji sjećanja prisustvovali su, između ostalih,  zenički politički predstavnici te, tradicionalno, učenici OŠ „Skender Kulenović“. (Lamija Pojskić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime