Kenan Klobodanović putuje biciklom do Dubrovnika na godišnjicu Povelje Kulina bana

Eko-etno udruženje Kula “Gorica” Zenica tradicionalno organizuje manifestaciju obiljažavanja godišnjice Povelje Kulina bana, a jedan od načina obilježavanja je i vožnja biciklom na relaciji Zenica-Dubrovnik-Zenica. Ove godine biciklista je Kenan Klobodanović.

Već godinama biciklisti koji voze na relaciji Zenica – Dubrovnik – Zenica, u cilju obilježavanja godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, a koja se nalazi  u Dubrovniku, prelaze stotine kilometara, donoseći u Dubrovnik obilježja drage nam domovine Bosne i Hercegovine, razmjenjujući poklone sa upravom Grada Dubrovnika.
„Svake godine je medijsko interesovanje za ovu vožnju sve veće, što doprinosi promociji Zenice i Bosne i Hercegovine“, –rekao je za naš portal Halil Beganović, osnivač male škole „Bosančica“ i član udruženja Kula „Gorica“.

Vožnja bicklom planirana je 28. augusta 2019. godine.

„Planirano je da se krene ispred gradske uprave u 8:00 sati, ali ja planiram da krenem ranije oko 6 sati, kako bih uspio stići na vrijeme, jer ne znam kakvi će biti vremenski uslovi“, pojasnio je Kenan Klobodanović.

Također su nam rekli kako će ih po dolasku u Dubrovnik dočekati članovi udruženja, te kako će zajedno ući u arhiv u Dubrovniku i vidjeti povelju Kulina Bana.

Kenanova vožnja planirana je tako da posjeti neke od značajnijih spomenika u našoj zemlji, tako da je istako da će tokom  putovanja posjetiti most u Jablanici gdje je odigrana čuvena bitka za ranjenike, te da će obići i kulu i tekiju u Blagaju.

Planirano je da prenoći u Mostaru, a naredni dan krene preko Neuma u Dubrovnik.

Kenan nam je rekao da će na svom dresu nositi grbove države Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i grbove grada Zenice i Dubrovnika. (Mehida Spahić)