Zenica: Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju zvanično otvoren

Ovo je moguće ostvariti samo saradnjom entuzijasta, predstavnika vlasti i privrednog sektora. O djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju, ali i njihovim porodicama, moramo brinuti i pomoći im – poručio je Brock Bierman, pomoćnik voditelja ureda USAID-a za Europu i Euroaziju tokom svečanog otvaranja Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju u Zenici.

Riječ je o Servis centru koji nudi besplatne usluge za cijele porodice djece i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju sa područja Zeničko-dobojskog kantona i okoline.

Centar korisnicima osigurava besplatan boravak tokom kojeg su im na raspolaganju psiholozi, defektolozi i edukatori, kreativne i inkluzivne radionice, dok je za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurana pravna pomoć, psihološko savjetovanje, te pomoć u kriznim situacijama.

U samo mjesec dana, koliko centar radi, usluge svakodnevno koristi 30-tak porodica iz Zenice i okoline, a u narednom period očekuje se i značajno povećanje broja korisnika.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama za pokretanje Servis centra „Dlan“ u Zenici osigurao je 97.000 KM.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama do sada je podržao uspostavljanje pet servis centara u Bosni i Hercegovini, u Foči, Banjoj Luci, Tuzli i dva u Sarajevu.

Svečanom otvorenju Servis centra prisustvovali su Brock Bierman, pomoćnik voditelja ureda USAID-a za Europu i Euroaziju, Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, predstavnici gradske uprave Grada Zenica, Ministarstva rada, socijalne politike i raseljenih lica ZDK, te predstavnici i članovi Udruženja „Dlan“, članovi stručnog tima Servis centra, korisnici usluga Centra, mediji i druge zvanice.

 Uspostavljanje Servis centra podržali su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grad Zenica, a inicijator osnivanja je Udruženje roditelja djece oboljele od cerebralne paralize, mikro i hidro cephalusa “Dlan” iz Zenice.