FOTO: Obilježena 37. godišnjica stradanja rudara u jami Raspotočje

U krugu jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica danas je obilježena 37. godišnjica od rudarske nesreće, u kojoj je u ovoj jami poginulo 39 rudara.

Kod  spomen ploče sa njihovim imenima okupili su se članovi porodica stradalih,  zatim rudari, predstavnici Uprave i Sindikata zeničkog Rudnika, te položili cvijeće i odali poštovanje minutom šutnje i Fatihom.

Nesreća u jami Raspotočje desila se u noćnoj smjeni 12. maja 1982. godine, ali ovaj datum Rudnik mrkog uglja obilježava kao Dan sjećanja na sve poginule komorate Zenice.

„Stepen bezbjednosti u pogonu Raspotočje trenutno je na najvišem nivou, jer imamo najsavremeniju opremu ugrađenu prije dvije godine, čime je povećana sigurnost radnika, dok se u ostalim jamama zeničkog Rudnika i dalje kopa manuelno, ali je sigurnost ljudi i individualna i kolektivna ipak povećana“, tvrdi Nevzet Vrškić, direktor ovog Rudnika.

„Nema sigurnosti za rudare ni u jednom rudniku, ali je jama Raspotočje sigurnija jer je bolje mehanizovana od ostalih jama“, pojašnjava Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata  zeničkih rudara.(Vesna Jovanović)