FOTO: Obilježena 37. godišnjica stradanja rudara u jami Raspotočje

U krugu jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica danas je obilježena 37. godišnjica od rudarske nesreće, u kojoj je u ovoj jami poginulo 39 rudara.

Kod  spomen ploče sa njihovim imenima okupili su se članovi porodica stradalih,  zatim rudari, predstavnici Uprave i Sindikata zeničkog Rudnika, te položili cvijeće i odali poštovanje minutom šutnje i Fatihom.

Nesreća u jami Raspotočje desila se u noćnoj smjeni 12. maja 1982. godine, ali ovaj datum Rudnik mrkog uglja obilježava kao Dan sjećanja na sve poginule komorate Zenice.

„Stepen bezbjednosti u pogonu Raspotočje trenutno je na najvišem nivou, jer imamo najsavremeniju opremu ugrađenu prije dvije godine, čime je povećana sigurnost radnika, dok se u ostalim jamama zeničkog Rudnika i dalje kopa manuelno, ali je sigurnost ljudi i individualna i kolektivna ipak povećana“, tvrdi Nevzet Vrškić, direktor ovog Rudnika.

„Nema sigurnosti za rudare ni u jednom rudniku, ali je jama Raspotočje sigurnija jer je bolje mehanizovana od ostalih jama“, pojašnjava Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata  zeničkih rudara.(Vesna Jovanović)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime