Delegacija Grada Zenice u službenoj posjeti prijateljskom gradu Gelsenkirchenu

Delegacija Grada Zenice na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem boravi u Njemačkoj na obilježavanju jubileja 50 godina od bratimljenja Gelsenkirchena i Zenice.

Svečanoj ceremoniji, koja je održana sinoć u Industrie – Clubu u Gelsenkircehenu pored delegacije Grada Zenice, prisustvovale su delegacije engleskog Newcastlea, turskog Buyukcekmecea i poljskog Olsztyna, također gradova pobratima Gelsenkirchena.

U obraćanju zvanicama gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je, između ostalog, istakao „U zadnjih pola stoljeća naše smo odnose gradili u duhu međusobnog razumijevanja, uvažavanja i osjećaja da pripadamo istom kulturnom prostoru koji smo nadam se našim zajedničkim naporom makar u izvjesnoj mjeri obogatili i unaprijedili. I Gelsenkirchen i Zenica su u ovom turbulentnom periodu prošli kroz ozbiljne izazove i strukturalne promjene. Iskoristit ću priliku da kažem i zahvalim se što su uprava grada i građani Gelsenkirchena bili uz Zenicu u najtežem periodu u njenoj povijesti“.

U sklopu posjete, delegacija Grada Zenice obišla je farmu „Ziegenmichel“ gdje se upoznala sa mogućnostima i kapacitetima ovog kompleksa. Poseban fokus bio je na razgovorima o novim projektima koji se odnose na zaštitu životne sredine i podizanje svijesti mladih ljudi o značaju regenerativne energije.

S ciljem praktične primjene korištenja solarne energije, gradovi Gelsenkirchen i Zenica zajedno su razradili ideju jednog Solarnog mosta. Radi se o pilot projektu u okviru kojeg su solarni moduli sa autobuske stanice u Gelsenkirchenu dopremljeni i stavljeni u funkciju Izviđačkog kampa na Boračkom jezeru.

Obilaskom visoke škole Vestfalije delegacija je imala priliku upoznati „Makerspace“ laboratoriju i na licu mjesta se uvjeriti u veliku zainteresovanost mladih kada su u pitanju istraživačke aktivnosti. U laboratoriju su predstavljeni postupci izrade dijelova uređaja i sprava na solarni pogon, kao i gotovi proizvodi.

Pored ovoga, delegacija je obišla pumpne stanice zadruge „Emscher“ smještene u blizini Sutumskih mostova, zatim park skulptura i „Nebeske stepenice“ na brežuljku Rheinelbe te vjetroelektrane sa rezervoarima vode na brežuljku Oberscholven.