Najavljena pojačana kontrola subjekata u oblasti ugostiteljstva

foto: Akta.ba

Uprava za indirektno oporezivanje najavila pojačane kontrole poreznih obveznika u oblasti ugostiteljstva u cijeloj državi.

Povod su, kako se ističe, utvrđene nelogičnosti u radu ugostitelja, iz ugla prijave prometa, poput niskog učešća subjekata koji se bave usluživanjem hrane i piće u prijavljivanju poreza. U svakom slučaju, u periodu koji slijedi, može se očekivati prva pojačana akcija inspektora.

Oblast ugostiteljstva spada među značajne privredne grane u BiH, s obzirom na broj obveznika koji se bave ovom djelatnošću. Za Sekciju ugostitelja Grada Zenice, ovakve kontrole su korisne i neophodne, sve dok se odnose ravnopravno na sve subjekte. S druge strane, ugostitelji od države godinama traže određena rasterećenja, kako bi mogli poslovati pozitivno, podsjeća predsjednik Sekcije, Senad Džanić.

„Mi imamo troškove na svim nivoima. Ugostiteljskim radnjama skuplje je grijanje, skuplji su voda i kanalizacija. Ugostitelji, kao i svi ostali privredni subjekti, plaćaju dvostruko veće cijene električne energije u odnosu na domaćinstva, jer se tretiraju kao industrijski potrošači. To je nepravda, na koju je više puta ukazivalo Federalno udruženje poslodavaca, bez uspjeha. Ugostitelji, prema kantonalnim propisima, treba da polažu ispite iz sanitarnih propisa, svake četiri godine i to naravno plaćaju. Mi treba da plaćamo svoje obaveze, sve po zakonu, no one koje mogu da se umanje i dovedu u nivo koji će nam omogućiti da poslujemo bez većeg pritiska, ostaju“, priča Džanić, ističući da bi svima trebalo da bude cilj da se ti problemi riješe.

Sead Džanić

„Iako u BiH posluje 9.600 subjekata iz oblasti ugostiteljstva, koji zapošljavaju oko 40 hiljada ljudi, loše smo tretirani, a bitni samo onda kada nam dolaze inspekcijske kontrole“, komentariše Džanić, ističući da Sekcija ipak daje punu podršku inspekcijama u njihovom radu, jer je jasno da se oblast plaćanja poreza mora urediti. „Međutim, šta se uradilo da se to spriječi i kako bi se ugostiteljima pomoglo da budu korektni i uredne platiše“, pita on.

Dok ugostitelji pune budžete, po osnovu poreza, raznovrsnih fiskalnih i parafiskalnih nameta, koje propisuju svi nivoi vlasti, obavezni su plaćati i do 60 posto ostvarenih prihoda.

„U tome prednjačimo u odnosu na sve susjedne zemlje, a znamo kakav je položaj turizma i ugostiteljstva kod nas, a kakav u ostatku Evrope“, ističe hotelska menadžerica, Lejla Dervišević.

Lejla Dervišević

Inspekcijski nadzor inače je pojačan za vrijeme praznika, dodaje Dervišević, i ugostitelji su navikli da ih očekuju kad imaju najviše posla. Često se u tim kontrolama pronađu „sitne neregularnosti“, na koje se plaća kazna, bez obzira što se propisno posluje tokom cijele godine.

„Mnogo onih koji imaju neki početni kapital, uđu u ovaj posao, misleći da je to najlakši način za ostvariti zaradu i veći profit, bez prethodnog znanja o tome koliki prihod moraju ostvariti kako bi se ispoštovali svi propisi“, dodaje Dervišević.

Uprava za indirektno oporezivanje, najavljujući pojačanu akciju nadzora nad porskim obveznicima u oblasti ugostiteljsktva, ukazala je da su kazne zbog neizmirenih obaveza i prekršaja u poslovanju visoke i da je dijapazon mogućih poreznih prevara širok. Najčešće su to izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno učešće gotovinskih tokova, manipulacije u vezi s odbitkom ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet akciznih proizvoda. (Sanja Stević)