Zenički pisac i novinar Said Šteta osvojio prvu nagradu za priču „Svjetlo“

Said Šteta, zenički pisac i novinar, osvojio je prvo mjesto na konkursu Rijaseta Islamske zajednice BiH u Sarajevu za najbolju priču.

Priča „Svjetlo“ tematizuje ramazan u oku pisca, svjetlo kao simbol Uzvišene knjige Kur'ana, ali i porodicu, zajedničke sehure, iftare i tradicionalni način života.

„Generacijski spoj oca i sina u jednom običnom razgovoru o svjetlu, upravo je i dao odgovor na pitanje šta je to stvarno svjetlo, a to je zapavo Knjiga (Kur'an). Vrijeme u kojem smo mi  odrastali jeste vrijeme jednostavnosti u pristupu Ramazanu i sehuru, samom postu, ali i iftarima u kojima je posebna draž“, naglašava Šteta.

Iako je pobijedila 2018. godine, priča je objavljena prije par dana kao svojevrsni ramazanski poklon i postačima, ali i ostalim čitaocima.

„Ja sam ovu priču i čuo u ovom posebnom mjesecu, jer smatram da će sad  najbolje doći do uha čitalaca i ostaviti poruku koju sam napisao. Priča ima jednu posebnu simboliku, govori o Kur'anu na jedan specifičan način, tako da sam baš kroz ovaj Ramazan odlučio i izabrao da je objavim“, dodaje Šteta

Priča „Svjetlo“ će se naći u zbirci priča koju autor  priprema u budućnosti.(Maid Dizdarević)