Mirovni dijalog tema susreta izviđača iz šest zemalja u Zenici

Grad Zenica će narednih pet dana biti mjesto susreta za oko 25 izviđača i trenera evropskih i balkanskih zemalja.

Naime, trening pod nazivom „Povezivanje zajednica na Balkanu kroz mirovni dijalog i upravljanje projektima različitosti i inkluzije“ realizira se od 8-12. maja s jednim, itekako bitnim, ciljem – interetničkom povezivanju izviđača. Ovaj značajni skup okupio je mlade izviđače iz šest zemalja bivše Jugoslavije.

Ovaj projekat ima za cilj da mlade ljude obuči temama identiteta, percepcije konflikta, i izgradnje mira kako bi oni kasnije, kada se vrate svojim kućama, prenijeli to znanje i u njihove lokalne zajednice. Tokom ovih pet dana imat će priliku da istraže teme identiteta i konflikta i šta sve zapravo može dovesti do pogrešnih percepcija. Dobit će i odgovore na pitanje zašto donosimo prebrze zaključke o drugim ljudima koji ustvari u konačnici i dovode do konflikata“, poručuje Maja Kos, koordinatorica projekta.

Treningu su prisustvovali i brojni međunarodni predstavnici koji su također isticali važnost svakodnevne tolerancije.

„Da bismo bili globalno aktivni građani, moramo se uključivati u programe mirovnog dijaloga. Preko 50 miliona naših članova širom svijeta trudi se da svijet učini boljim mjestom za život i to putem ciljeva održivog razvoja, različitost, inkluziju i mirovni dijalog“, ističe Sian Bagshaw iz Evropskog skautskog biroa.

Projekat su podržali Svjetska organizacija izviđačkog pokreta, Internacionalni centar za dijalog KAICID, Savez izviđača BiH, dok je tehničku podršku cijeloj aktivnosti pružio Savez izviđača Grada Zenica. (Lamija Pojskić)