Ekipa “Tristo” pobjednik prvog izdanja Juniorske lige u futsalu

Dugo očekivana završnica Juniorske lige je stigla. Utakmicama polufinala, za treće mjesto kao i finalnom utakmicom označena je velika završnica praznika juniorskog futsala u Zenici.

Da napomenemo Juniorska liga u futsalu koju organizuje MNK Calp iz Zenice dio je projekta pod nazivom Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH (RHRFP). Projekat podržava Vlada Švicarske, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Svjetska Banka a sprovodi Federalno ministarstvo zdravstva. Lopta je IN, Alkohol NO je naziv implementacije projekta od strane MNK Calp a sve to kroz igru koju volimo – futsal.

Finalni dan je počeo utakmicama polufinala a u prvom susretu su se sastali ekipe Donje Gračanice i Arnauta. Može se slobodno reći da je ova utakmica bila najneizvjesnija u dosadašnjem toku Juniorske lige. Obje ekipe su oprezno ušle u susret, a bilo je očigledno da niko nije bio raspoložen da mnogo rizikuje zbog velikog uloga – plasmana u finale. Jedan malo bolje odrađen napad, uhvaćena odbrana na krivoj nozi i Donja Gračanica uspijeva da postigne pogodak. Do kraja susreta gledamo napade ekipe Arnauti koji ipak nisu urodili plodom najviše zbog nestrpljivog pristupa napadu. Vrijeme je proticalo, a osim nepreciznih napada ekipe Arnauti i pokojeg kontra napada ekipe Donje Gračanice nismo mogli vidjeti pravu situaciju za postizanje gola. Susret je naposljetku završio rezultatom 1:0 za ekipu Donje Gračanice pa smo tako dobili prvog finalistu Juniorske lige.

U narednom susretu polufinala su se sastali ekipe Imperia i Tristo. Stil igre obje ekipe su obećavale susret sa mnogo golova i naravno da nisu razočarale. Susret je počeo sa pametnom igrom ekipe Imperia koja je zatvorila prolaze u svome prostoru i uspješno «krala» lopte igračima ekipe Tristo. Ta igra je i rezultovala golom koji je doveo ekipu Imperia u vodstvo. U nastavku susreta, ekipa Tristo je strpljivo gradila svoje napade i sve više ugrožavala gol ekipe Imperia. Pogodak za izjednačenje je došao pa su gledaoci mogli da uživaju u napadima koji su se smjenjivali čas na jednu čas na drugu stranu. Nakon odlične akcije ekipa Tristo dolazi u vodstvo, a narednim golom slamaju duh ekipe Imperia. Do kraja susreta je ekipa Tristo postigla još jedan gol za konačan rezultat 1:4 i plasman u finale.

Iako su sve oči uprte na utakmicu finala, ništa manje zanimljiva nije ni utakmica za treće mjesto koju su odigrali ekipe Arnauti i Imperia. Nakon uvodnog ispitivanja snaga u vodstvo kroz uigranu akciju dolazi ekipa Imperia. Dobar dio prvog poluvremena je protekao u tvrdoj igri, a pred kraj poluvremena Imperia ipak slama otpor ekipe Arnauti i sa dva postignuta gola dolazi u vodstvo nakon prvog poluvremena od 0:3. U drugom poluvremenu ekipa Arnauti konsoliduje redove i postiže prvi pogodak na putu povratka u utakmicu. Kako se bližio kraj susreta Arnauti su sve više napadali, a susret su uveli u neizvjestan završetak još jednim pogotkom. I kada se očekivalo da će Imperia doći do pobjede, Arnauti postižu gol za izjednačenje i vode utakmicu u penale. Tokom regularna tri penala, obje ekipe su uspjele postići samo po dva gola što je odvelo penale u «sudden-death» situaciju. Na kraju je golman ekipe Imperia uspio odbraniti penal i tako donijeti svojoj ekipi treće mjesto.

Nakon velikih uzbuđenja u utakmici za treće mjesto, pred nama je bilo veliko finale. Učesnici, ekipe Donja Gračanica i Tristo su se dugo borile da bi došle u finale pa je bilo za očekivati da će gledaoci prisustvovati velikoj borbi na parketu. Ekipa Tristo je nemilosrdno počela susret pa su brzo postigli dva gola nakon čega je slijedio i jedan gol ekipe Donja Gračanica. Tristo nije prestajao sa napadima pa je sa još tri gola napravio značajniju razliku u prvom poluvremenu, a u tom periodu Donja Gračanica je uspjela postići još jedan gol. Drugo poluvrijeme je počelo sa velikom prednošću ekipe Tristo od 2:5 a i u nastavku se slika nije mnogo promijenila. Obje ekipe su postigle još po dva gola za konačnih Donja Gračanica – Tristo 4:7.

Završetkom utakmice smo i dobili osvajača Juniorske Lige – ekipa Tristo, drugo mjesto je zauzela ekipa Donja Gračanica, a treće ekipa Imperia.

Tokom dodjele nagrada i priznanja dodijeljena je nagrada za Fair-Play ekipi Vranduk, nagrada za najboljeg golmana je pripala igraču ekipe Imperia Dženan Bahić, a za najboljeg strijelca je proglašen Besim Kolić iz ekipe Tristo.