INZ Zenica podržao Sedmicu sporta 2019. u “Richmond Park” Međunarodnoj školi

U periodu od ponedjeljka, 22. do petka 26. aprila održana je manifestacija “Sedmica sporta 2019.” u organizaciji Vijeća učenika Richmond Park International School Zenica. Napori Vijeća učenika ove škole u oblasti promocije zdravih stilova života u posljednjih nekoliko godina su za svaku pohvalu.

Služba za školsku higijenu Instituta bila za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je pozvana da dostavi zdravstveno-odgojne materijale za distribuciju učesnicima tokom svih pet dana trajanja manifestacije.

Također, predstavnici Službe su prisustvovali završnom danu i zatvaranju manifestacije, te u okviru proglašenja pobjednika je pročitan prigodan tekst o značaju fizičke aktivnosti za zdravlje.

Prema istraživanjima, samo četvrtina adolescenata provodi minimum fizičke aktivnosti u trajanju od 60 minuta dnevno, a oko pet posto uopće nema fizičku aktivnost na dnevnoj osnovi.

Čak polovina mladih ljudi provodi dva i više sati dnevno ispred ekrana, a trećina 13-godišnjaka i 15-godišnjaka provodi više od dva sata svakim danom igrajući igrice na računarima.

Značaj sporta za pojedinca i društvo veći je nego što se to misli. Sport odgaja mlade ljude u pozitivnom smjeru, uči ih prevladavanju vlastitih ograničenja. Sport pridonosi tjelesnom i psihičkom zdravlju i prevenira bolesti koje nastaju uslijed tjelesne neaktivnosti. Sport kao način života najbolji je mogući izbor. Malim pomacima u svakodnevnom životu, poput odlaska u školu pješice, možemo napraviti velike pozitivne pomake za vlastito zdravlje.

Preporuke:

– Koristi stepenice umjesto lifta. Penjanjem stepenicama trošiš dvostruko više kalorija nego hodanjem. Ukoliko se svakog dana penješ dva sprata, možeš izgubiti skoro 3 kg u godini.

– Hodanje pomaže zdravlju kostiju, mišića i tetiva. Hodanje i trčanje povećava snagu nogu.

– Pozovi prijatelje i kolege da ti se pridruže.

– Pokreni se – pokreni svoje srce – spasi život!

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica