INZ: Dani otvorenih vrata o imunizaciji i vakcinisanju

FB baner

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine učestvuje u obilježavanju Evropske sedmice imunizacije, od 22. do 26. aprila. Sedmica imunizacije se obilježava u posljednjoj sedmici aprila, u cijeloj Evropi, a cilj joj je povećanje obuhvata imunizacijom kroz edukaciju i podsjećanje na značaj zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Važno je znati – vakcinisanjem se borimo protiv (najmanje) deset bolesti, tuberkuloze, hepatitisa B, bakterije hemofilus influence B. (koja između ostalog izaziva gnojni meningitis), dječije paralize, difterije (gušobolje), velikog kašlja, tetanusa (zlog grča), morbila (krzamak, ospice), rubeole (crvenke) i parotitisa (zauški).

– Dijete se vakciniše da bi ostalo zdravo. Uzročnici zaraznih bolesti i dalje postoje, a širenje bolesti se događa zbog smanjenog broja vakcinisanih osoba. I na kraju najbitnije, brojne zdravstvene studije su dokazale da ne postoji povezanost između vakcinacije i autizma, jer nije utvrđena razlika u broju oboljelih od autizma kod vakcinisane i nevakcinisane djece, ističu epidemiolozi INZ-a.

Jedna od aktivnosti u sklopu Evropske sedmice imunizacije su “Dani otvorenih vrata“.

Pozivamo sve građane ukoliko imaju pitanja i nedoumica u vezi vakcinacije da posjete prostorije

Službe za epidemiologiju INZ Zenica, na četvrtom spratu zgrade Poliklinike

(Dom zdravlja Zenica, kod južne tribine stadiona Bilino polje),  kancelarije 401 i 403,

od ponedjeljka 22. do petka 26. aprila, u terminu od 10 do 14 sati.

U tim terminima ćete biti u prilici da razgovarate sa stručnim osobama koje vam mogu pomoći da otklonite vaše dileme, nedoumice, strahove i sumnje.

Također, pozivamo vas da anonimno, bez ostavljanja ličnih podataka, popunite kratku online anketu o Vašem znanju i nedoumicama u vezi imunizacije, vakcina, bolesti, koja će nam pomoći da još adekvatnije odgovorimo na sve zahtjeve koje roditelji postavljaju pred zdravstvene radnike u vezi ove teme. Anketa se nalazi na internet stranici INZ-a i direktno na linku https://forms.gle/bCz6WMKVFJLpUZYU6

Za sve dodatne informacije, pitanja, nedoumice i dileme, posjetite Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) tokom “Dana otvorenih vrata” ili se dodatno informišite o aktivnostima INZ-a na zvaničnoj internet stranici i društvenim mrežama.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica