Sedmi Dječiji festival 25. aprila u Areni Zenica

Sedmi Dječiji festival kojeg organizuje Institut Yunus Emre, održat će se 25. aprila 2019. godine sa početkom u 13:30 sati u Areni u Zenici. Očekuje se da će na sedmom Dječijem festivalu prisustvovati oko 6.500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno, učenika osnovnih škola koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik.

Ovogodišnji, sedmi po redu, Dječiji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, te Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Dječiji festival je finalni program godišnjih aktivnosti organizovanih u sklopu projekta „Moj izbor je turski“ koji Institut Yunus Emre provodi u BiH od školske 2011./2012. godine. Prve godine realizacije projekta, turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od šestog do devetog razreda u osnovnim školama širom BiH. Sedam godina kasnije, turski jezik uči 8.522 osnovaca i srednjoškolaca u BiH. Do danas je tokom svog školovanja 12.197 učenika imalo priliku učiti turski jezik.

U Institutu Yunus Emre smo projektom „Moj izbor je turski“ željeli doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa na način da učenicima ponudimo mogućnost učenja turskog jezika kao stranog jezika u školi. Na taj način želimo dodatno ojačati prijateljske, kulturne i historijske veze koje stoljećima postoje između bosanskog i turskog naroda. U okviru projekta se realiziraju i različita takmičenja za osnovce i srednjoškolce kao što su sportski susreti, takmičenja u literarnim i likovnim radovima, te brojna druga takmičenja gdje najbolje nagrađujemo vrijednim nagradama, kazao je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu.

Ove godine će biti uručene prigodne nagrade pobjednicima takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata, te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji selfie.

Pored 6.500 učenika koji će učestvovati na 7. Dječijem festivalu u Zenici, prisustvo su potvrdile i brojne zvanice među kojima su premijeri kantona, ministri obrazovanja kantona, načelnici općina, direktori škola, te predstavnici organizacija i institucija Republike Turske u BiH.

Dječiji festival koji se tradicionalno održava svake godine nudi bogat kulturni i umjetnički sadržaj. Prethodnih godina su učesnike Dječijeg festivala zabavljale najveće zvijezde bh. muzičke scene kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Mirza Selimović i mnogi drugi. Učesnici će i ove godine moći uživati u sjajnim izvedbama učenika, a organizator se pobrinuo i za goste iznenađenja.

Institut Yunus Emre je osnovan 2007. godine s ciljem predstavljanja Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti, pružanja usluga onima koji se žele obrazovati u ovim oblastima, te razvijanja prijateljstva i osnaživanja kulturne razmjene između Turske i drugih zemalja.

Institut Yunus Emre je počeo s radom 2009. godine i iste godine otvorio svoje predstavništvo u BiH. Danas ima više od 58 kulturnih centara širom svijeta u okviru kojih se organizuju mnoge aktivnosti koje pored predstavljanja turske kulture i umjetnosti imaju za cilj predstavljati Republiku Tursku na nacionalnim i međunarodnim događajima.