Ćevapi na 13. mjestu najboljih jela na svijetu

Na listi Taste Atlasa najboljih stotinu jela na svijetu prema raznim kriterijima, svoje mjesto u vrhu su pronašli i bosanski ćevapi.

Na 13. poziciji ćevapi imaju ocjenu 4,2 od mogućih pet zvjezdica. Kako se navodi, najbolji ćevapi su u Ćevabdžinici Željo u Sarajevu. Titulu najboljeg jela osvojila je Crispy Pata ili hrskava svinjska noga koja je popularno jelo na Filipinima. Talijanske lazanje bolognese, omiljeno jelo širom svijeta, su na drugoj poziciji, javlja Klix.ba. Treću poziciju zauzeo je Churrasco, glavno brazilsko jelo, odnosno ovčetila ili govedina pečena na ražnju.
Potom slijede japansko jelo Hakata Remen, filipinski Lechon i Kare-Kare, talijapska Pizza Napoletana, talijanska tjestenina, tajlandska jela Pad Thai i Tom Yum, kineska pečena patka… Jednu poziciju iza ćevapa je tradicionalno tajlandsko kuhanje Thai Curry, a zanimljivo je kako su se ćevapi bolje pozicionirali od sušija i meksičkog Enchilada. Taste Atlas kreirao je i interaktivnu mapu sa stotinu najboljih jela na svijetu na kojoj je moguće dobiti više informacija o svakom jelu, ali i ocijeniti jelo.
izvor: bljesak.info