Obilježavanje 26. godišnjice ubijanja Bošnjaka Ahmića i Viteza počinje 12.aprila

Obilježavanje 26. godišnjice ubijanja nevinog Bošnjačkog stanovništva Ahmića i drugih mjesta općine Vitez biće upriličeno od 12. do 18. aprila.

Organizatori obilježavanja su Medžlis IZ Vitez i Udruženje žrtava ‘’16. April Ahmići’’. Ubijanje nevinog Bošnjačkog stanovništva ove godine biće obilježeno pod sloganom ‘’Tragamo za istinom i gradimo suživot’’.

Obilježavanje će početi u petak 12. aprila u džamiji u Ahmićima a nastaviće se vjerskim i edukativnim programima do 18. aprila kada će biti obilježena godišnjica terorističkog napada na stanovnike Starog Viteza cisternom bombom u kojoj su pripadnici HVO-a na Stari Vitez poslali cisternu napunjenu eksplozivom koja je eksplodirala u Donjoj mahali u Starom Vitezu. Vozač, kojeg su pripadnici HVO-a zarobili i svezali u cisternu, bio je Mujo Šahman.
Centralno obilježavanje biće upriličeno 16. aprila u Starom Vitezu i Ahmićima.
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi. Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.