Aero klub “Zenica” učestvovao na tri međunarodna takmičenja u 2019.

Aero klub Zenica je tokom prva tri mjeseca 2019. godine učetvovao na tri međunarodna takmičenja u Osijeku, Novoj Pazovi i Somboru, a planirano je učestvovanje na još jednom takmičenju tokom marta, u Zrenjaninu u Srbiji, koje se održava 24. 03. 2019. godine.

Pored takmičarskog dijela AK Zenica ima za cilj i mapiranje Zenice u regiji kao centra avio modelarstva. U organizaciji Aero kluba Sombor, Republika Srbija, na lokaciji Gradska hala Mostanga,  organizirano je takmičenje pod nazivom 5. OTVORENI BAČKA INDOR KUP.
Na međunarodnom takmičenju u sobnom letenju za dvije kategorije modela, okupljeni modelari iz regije bacali su male modele raspona krila do 150 mm, koji se ispaljuju praćkom, i modele F1N koji su malo veći i izbacuju se iz ruke.

Svaki takmičar ima devet zvaničnih letova i od njih tri najbolja se zbrajaju, cilj je zadržati modele u zraku što duže. U Somboru se okupilo 42 trakmičara iz 9 klubova, 5 iz Srbije, 3 iz Hrvatske i 1 iz BiH.

Aero klubu Zenica navedeno takmičenje je treće u 2019. godini, a osmočlana ekipa bila je jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.