Savez izviđača Zenice će realizovati projekat “Staza zdravlja”

Federalno ministarstvo zdravlja potpisalo je u Zenici 14 ugovora sa subjekatima iz Zenice, a između ostalih i našim savezom koji je konkurisao u okviru aktivnosti “za dodjelu malih grantova za male projekte zasnovane na dokazima” u okviru projekta “Smanjenje riziko faktora za zdravlje stanovništva BiH”, te njene komponente “Mobilizacija zajednice”. Ukupna vrijednost podrške za naš projekat iznosi cca. 19.500 KM.

Čestitke vrijednom projektnom timu u sastavu Jasmina Eminić, Segmedina Kavaz i Nerdžis Čaplja koje su pod dirigentskom palicom Šare i Bimbe tokom novembra i decembra osmislile i uobličile ovu priču kroz više od petnaest radnih sastanaka.
“Staza zdravlja” je spoj iskustva i tradicije kroz sporovođenje programa za mlade u vannastavnim aktivnostima Saveza izviđača grada Zenica, sa ukazanim potrebama na osnovu Strategije razvoja sporta ZE-DO kantona za povećanjem fizičke aktivnosti kod djece, adolecenata i mladih uzrasta 6 do 16 godina.
Koristit će već primjenjene metode dobre prakse : ZDRAV kao vidra: softverski alati za implementaciju promocije zdravog stila života među mladima ; te Elemente metode za unapređenje programa za mlade MACPRO usvojenog od izviđačke sjevernoameričke skautske kancelarije.
Projekat je osmišljen s ciljem edukovanja više od 5 % preškolske i školske populacije učesnika zajedno sa njihovim roditeljima i /ili nastavnicima o potrebi povećanja fizičke aktivnosti. Ovo će se postići kroz postavljanje edukativno – rekreativne Staza zdravlje i organizovane četverodnevne aktivnosti za ciljanu populaciju, te brojnim drugim aktivnostima.
Ispred Federalnog ministarstva zdravstva ugovor je potpisala Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Vildana Doder.
Izviđački pozdrav,
ZDRAVO !