Udruženje “Vedro”: Zenički horizonti – pod okriljem sjevera

Udruženje Vedro protekli vikend šetnjom prema sjevernoj strani grada Zenica, otpočeo je svoj tradicionalni projekat Zenički Horizonti.

Projekat se održava već šestu godinu, okuplja sve ljubitelje prirode, oni koji već planinare i oni koji žele napraviti svoje prve korake na planini.

Projekat se realizuje u tri mjeseca između dva najbitnija datuma za grad Zenicu, Dan grada i Dan osobođenja grada. Ovim projektom se nastoji utjecati na aktivnost građana, svijest o prednostima provođenja vremena u prirodi na svim aspektima zdravlja, te razviti ekološka svijest i svijest o turističkim potencijalima našeg područja. Također, ovim projektom ujedinjuju se različita društva i udruženja koja rade na promociji planinarstva i sportskog turizma.

Uz pomoć sponzora, 100 učesnika svoju nedjelju provelo je u prirodi, daleko od zagađenog grada. Etapa je obuhvatila stazu od Gornje Gračanice, preko Kraljevina pa sve do Smetova. Sunčano vrijeme je omogućilo potpuni užitak u druženju i upoznavanju okolice. Izlet je okupio sve generacije, od najmlađeg učesnika koji ima tek 7 godina, do nekoliko učesnika koji imaju preko 70 godina.

Ono što još želimo istaknuti je i činjenica da je par učesnika odlučilo ispuniti svoj Trash challenge, te su putem kupili smeće. Na taj način su simbolično ukazali na problem otpada našeg grada i na nemarnost pojedinaca kada je u pitanju osiguravanje budućnosti za sljedeće generacije, ističu iz Udruženja.

VEDRO