Udruženje „Dlan“ predstavilo projekat psihosocijalne podrške

Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikrocefalije i hidrocefalusa DLAN Zenica, priredilo je danas promociju projekta pod nazivom „Psihosocijalna podrška i oromuskularna i kreativna terapija“.

U Servis centru Udruženja DLAN, smještenom u Javnoj ustanovi “Dom-porodica” Zenica, priređene su tri radionice: za psihosocijalnu podršku roditeljima,oromuskularna stimulacija i vježbe disanja,te muzička radionica:

Prof. dr. Emira Švraka, ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i predsjednica Saveza udruženja oboljelih od cerebralne paralize FBiH, ukazuje da je najvažniji cilj međusobno druženje a onda i stručna pomoć i podrška da se djeca sa psihofizičkim poteškoćama osposobe za svakodnevne kućne aktivnosti.

U Udruženju DLAN najavljuju skoro ozvaničenje rada Servis centra. Finansijsku pomoć osigurat će američki USAID, koji je prepoznao značaj ovog projekta. Nije izostala ni pomoć Grada Zenice, kroz osiguranje prostora u JU Dom porodica, istakao je Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja DLAN.

Potpisivanje ugovora između Udruženja DLAN i USAID-a, planirano je 23. marta tekuće godine.

Popodne je u Općoj biblioteci Zenica priređena promocija knjige „Inkluzivna praksa I dio-Rehabilitacija u inkluziji”, autorice prof. dr. Emire Švraka sa saradnicima. (Šerif Babić)