Ekonomska nesigurnost pomjera granice starosti stupanja parova u brak

Finansijska stabilnost mladih u našoj državi sve češće utiče i na odlaganje zajedničkog života i formiranja porodice, te se sve rjeđe odlučuju i na stupanje u bračnu zajednicu. U posljednjoj deceniji zabilježen je trend stalnog povećanja godina starosti pri sklapanju prvog braka.

Novije generacije evidentno su podigle starosnu granicu ideje bračnog života. Veliki broj mladih smatra da je brak doživotna obaveza i kao takav predstavlja ozbiljan korak u životu, zbog čega se teško odlučuju za isti. Ukoliko nisu sigurni u svoju budućnost, brak je nešto što će sačekati ostvarenje ciljeva na profesionalnom planu. Razlog kasnog stupanja u brak mladi takođe navode neostvarenost na polju karijere, ali i nezrelost partnera i spremnost za brak.

Produženo školovanje još je jedan je od razloga za prolongiranje  stupanja u brak. Smatra se da je danas obrazovanost na visokom nivou, te zbog dugotrajnog školovanja, kasnije dolaze do prilike da se osamostale.

Čak i nakon završetka školovanja, susreću se sa problemom nezaposlenosti u našoj državi, što svakako predstavlja prepreku u formiranju porodice i bračne zajednice. Današnji parovi su uglavnom bez posla ili sa vrlo malim platama, sa kojim nisu spremini na zajednički život i zasnivanje porodice.

Osim loše ekonomske situacije, koja je glavna prepreka za zasnivanje bračne zajednice, veliku ulogu igra i emocionalna nezrelost mladih u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Pretežno muški dio populacije, zastupa mišljenje da brak u određenim godinama sprečava u ostvarivanju svojih ciljeva ili karijeri. Prioriteti su  prvenstveno ostvariti lične ambicije i planove, ili su manje spremni na kompromis. To su uglavnom odgovori onih koji imaju osnovne uslove za stupanje u brak, ali žele da se fokusiraju na karijeru, te smatraju da su emocionalno nezreli za život u dvoje.

Mladi bračni par iz Zenice, Armin i Merima u braku su dvije godine, a za taj korak kako kažu odlučili su se nakon nekoliko mjeseci zabavljanja.

Bili smo dovoljno zreli kada smo stupili u brak. Meni je bilo skoro 26, a mom suprugu 28 godina. On je već imao stalan posao i nismo se mnogo razmišljali. Smatram da ne postoji  pravo vrijeme za brak – to se jednostavno desi. Danas mladi imaju preduge veze, koje uglavnom završe, upravo zbog odlaganja braka. Kada ti neko u potpunosti odgovara i kada nađeš pravu osobu za život, nema čekanja,“ – kazala je Merima.

Zeničanka Sibela već je godinu dana u vezi. Ekonomska nesigurnost najveći je razlog zašto još nisu pred matičarem ozvaničili svoju vezu.

Obzirom na današnji standard, teško je živjeti s jednom platom, pogotovo ako planirate proširenje porodice. Moj partner i ja težimo braku, ali tek nakon što se oboje ostvarimo na poslovnom planu, spremni smo za stepenicu više. Mislim da je to i osnovni razlog zbog kojeg se mladi teško odlučuju za brak. Žene koje žele osigurati svoju budućnost prvenstveno teže ka tome da završe fakultet, te nađu stalno zaposlenje. Za brak se odlučuju onda kada su materijalno sigurne i emocionalno zrele za takav čin. Muškarci se teže odlučuju za brak ukoliko nisu finansijski stablni, ili ako su željni provoda i neobaveznih veza“, – kaže nam Sibela.

Dvadesetpetogodišnja Amela iz Zenice, smatra da se ljudi koji imaju ambicije nešto kasnije odlučuju za brak.

Obrazovanje mi je jako važno, pa sam težila tome da završim fakultet. A sada nakon završetka studija, težim ka ostvarenju  ekonomske sigurnosti  i neovisnost o partneru. Kada ostvarim svoje lične ciljeve, vjerovatno ću se odlučiti i za taj čin, zvani brak.“

Životna dob u kojoj se prvi put sklapaju brakovi razlikuje se od zemlje do zemlje. Kako se navodi u istraživanju portala World Atlas, brakovi se najranije zaključuju u zemljama Istočne Evrope, dok Švedska ima najviši prosjek godina kod stupanju u prvi brak 34,6. Žene u ovoj državi se udaju u prosjeku sa 33,3, a muškarci sa 35 godina.

Brojke u našoj zemlji pokazuju pad broja zaključenih brakova u posljednjih deset godina. U Bosni i Hercegovini 2007. godine je sklopljeno 23.494 brakova, što je 9000 brakova više u odnosu u odnosu na  2018. godinu, kada je zabilježeno 15.062, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prosječna starost nevjeste pri zaključenju prvog braka je 26.4, a kod mladoženje 29.4 godina života. (N.Mustafić)