FOTO: Osmomartovsko raspoloženje na ulicama Zenice

Međunarodni dan žena, obilježava se osmog marta svake godine. Tog dana se obilježava borba za njihova prava i uspjehe, te se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Dan žena je zvanični praznik u 55 zemalja. Iz godine u godinu ovaj praznik gubi svoj prvobitni značaj, koji se ogleda u borbi pripadnica ljepšeg spola za ravnopravan položaj u društvu, i postaje dan kada se sve više daje značaja materijalnim vrijednostima, kroz kupovinu cvijeća i poklona.

Osmomartovsko raspoloženje osjeća se danas posvuda na ulicama našeg grada. Štandovi uličnih prodavača su prepuni cvijeća i drugih prigodnih poklona. Prema informacijama koje dobijamo od prodavaca, potražnja za poklonima je povećana iz godine u godinu, iako su cijene  na taj dan poprilično visoke.

Najveću korist od ovog praznika na kraju imaju cvjećari, gdje solidan cvijetni aranžman bude i do tri puta skuplji nego inače. Na Tgu Alije Izetbegovića u Zenici cijene buketa se kreću od 10 do 35 KM. Cijena ruže iz godine u godinu raste, a ovog 8. marta najskuplja se prodaje po cijeni od 8 KM, dok je simbolična crvena ruža nešto jeftinija, 5 KM.

Nažalost u pozadini ovog osmomartovskog folklora ostaje suština praznika, jer ideja postizanja potpune rodne jednakosti za sve žene svijeta, još nije ostvarena u potpunosti. Žene i dalje nisu jednako zastupljene ni u politici ni u biznisu a razlika u visini plate i dalje postoji, i postaje svjetski problem. U glavnom gradu BiH, Sarajevu, razlika između plate žena i muškaraca doseže čak 25%, dok u ostalim dijelovima naše zemlje, žene zarađuju u prosjeku 17,6 % manje plate od muškaraca, podaci su analize Posao.ba.

Osmi mart predstavljao bi poseban dan u godini kada bi sve žene ponosno mogle reći da proslavljaju historiju svoje borbe, položaja žene u društvu, rada na ženskim pravima, vrijednostima, ali isto tako istaći da je važno da svi budu svjesni važnosti žena u društvu, svakog dana. Sve osim toga, taj datum predstavlja samo osmi u mjesecu martu.

Već 9. marta, sve se vraća na staro. Žena je i dalje zarobljena stereotipima i očekivanjima koja treba da ispuni, kako u porodičnom životu, tako i društvenom pogledu i položaju žene u našem društvu. (N.Mustafić)