U Sarajevu održana premijera dokumentarca o Nedžadu Ibrišimoviću

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu sinoć je Udruženje „Baština“ pred brojnim zvanicama upriličilo premijeru dokumentarnog filma o životu i djelu velikog bosanskohercegovačkog književnika Nedžada Ibrišimovića, „Igra riječi i sjena“.

Dokumenatarac je nastao u režiji Himze Mihaljevića, scenaristica je Alma Kazazić, produkciju potpisuju udruženje „Baština“, a FTV je koproducent.

“Ovo je prvi biografski film na ovaj način napravljen. Odlučili smo napraviti film koji će u fokusu imati njegovo književno djelo. Željeli smo da film napravimo što vjerodostojnije, pa smo uključili i ljude koje je Ibrišimović tokom života volio i sa kojima se družio, te koji su nam mogli iz prve ruke govoriti o njemu i kao čovjeku i kao umjetniku”, – kazala je scenaristica Alma Kazazić.

U filmu se pojavljuju akademik Abdulah Sidran, kritičar i profesor Edin Pobrić, profesor Sead Šemsović, književnik Damir Ovčina, Nedžadovi sinovi Zlatan i Oro, a korištena je i arhiva porodice Ibrišimović. Promociji ovog filma prisustvovala je i delegacije zeničkog udruženja Baton.

Iz udruženja „Baština“ najavili su za ovo ljeto organizovanje i kulturne manifestacije u Žepču, Ilijašu i Sarajevu, sredinama koje su obilježile život i djelo Nedžada Ibrišimovića.  (S.G.)