Planinari Vedra na Trebeviću

Protekli vikend, još jedna avantura bila je pred učesnicima Vedra. Ovaj put, staza ih je navela na olimpijsku planinu Trebević, u potragu za Vučkom. Kao i uvijek, tražilo se mjesto više, a vremenska prognoza obećavala je predivnu nedjelju.

U rano jutro sunce je polako izlazilo, i dok je žamor vladao kolonom učesnici su krenuli prema vrhu olimpijske planine. Staza je bila prekrivena ledom, što je bio izazov za planinare početnike, ali uz pomoć ostalih učesnika prošli su ovaj šumski dio bez problema. Pauza na livadi prije velikog uspona pružila im je prvi pogled na grad Sarajevo i planine koje ga okružuju: Jahorinu, Treskavicu, Visočicu, Vranicu i Bjelašnicu.

Uspon prema vrhu Sofe, najvišem vrhu Trebevića, vodi uskim grebenom koji je vidljiv i iz samog grada. Stalni naleti vjetra učinili su taj dio staze posebno teškim, ali pogled sa vrha bila je dovoljna nagrada. Povratak učesnicima bio je manje zahtjevan. Uska šumska staza, prekrivena snijegom usporila im je kretanje. Nakon 5 sati šetnje stigli su na plato u blizini olimpijske bob staze. Iako nisu  uspjeli pronaći Vučka, njegov olimpijski duh je bio svuda oko njih: od kućica uz put, do bob staze, pa do novoobnovljene žičare. Prisutnost Vučka bila je neupitna.

Ovim je završen još jedan pohod 2019. godine, a ono sljedeće što nas očekuje jeste naš tradicionalni projekat Zenički Horizonti, koji ima za cilj da predstavi grad Zenicu sa sve četiri strane svijeta, ističu iz Udruženja.

Vedro