FOTO: Poruke mira i zajedništva na obilježavanju Dana nezavisnosti u Zenici

Dan nezavisnosti BiH obilježen je danas u srcu Zenice. Ovom prilikom preovladavale su poruke mira i zajedništva, uz nadu da će se dan kada su se građani u većini izjasnili za suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu uskoro poštovati na cijeloj teritroriji države.

Građani Zenice danas su polaganjem vijenaca i podsjećanjem na zasluge boraca palih za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine, na spomen kosturnici Papirna, a zatim i na centralnom spomen-obilježju Kameni Spavač, obilježili su danas Dan nezavisnosti.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Zlatni ljiljan Zenica, Nihada Husejnagić ovom je prilikom istakla da žrtve koje su građani Bosne i Herceghovine podnijeli obavezuje na poštovanje i obilježavanje ovakvih datuma.

„Sve manje je građana na ovakvim obilježavanjima. Žure prema zaboravu, ali mi zaboraviti nećemo nikada“, poručila je Husejnagić.

„Nakon 27 godina još se nismo izborili za ideju nezavisne i slobodne BiH. Neko je i za to kriv. Suluda je ideja pojedinih lidera koji govore svi Bošnjaci moraju biti skupa, pod njihovom palicom. Ta palica nas je dovela tu gdje jesmo. Moramo znati da je svaki nacionalizam s jedne strane jačanje drugog i trećeg nacionalizma. Tada igramo na kartu onih što ruše Bosnu i Hercegovinu“, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, pozivajući na odgovornost sadašnje predstavnike vlasti za budućnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” grada Zenice, Alija Redžić, istakao je da bez obzira na politike koje je žele rušiti, Bosna i Hercegovina je onakva kakvu žele njeni građani.

„Novi naraštaji moraju nastaviti borbu za našu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Redžić.

Cvijeće i vjence na centralno spomen obilježje Kameni spavač položile su zatim brojne delegacije boračkih udruženja, institucija i političkih stranaka. (Sanja Stević)