Svjetski dan turističkih vodiča

Službeno, Svjetski dan turističkih vodiča obilježava se od 1990. godine na incijativu Svjetske federacije udruženja svjetskih vodiča, čije je sjedište u Beču, kada su lokalni vodiči odlučili svoje zanimanje i grad predstaviti stanovništvu.

Na današnji dan, prije 29 godina, u obilježavanju ovog dana, učestvovalo je 15 država, a već 2011. godine proslavljen je u više od 50 zemalja širom svijeta.

“Ovaj svojevrstan praznik za nas turističke vodiče znači kao jedan vid promocije ovog zanimanja i kao priznanje da smo jedna bitna karika u turističkom lancu. Svakako cilj svih turističkih vodiča u Bosni i Hercegovini jeste da upoznaju kako strane tako i domaće turiste o prirodnim i kulturno-historijskim ljepotama koje ima da pruži naša država te želimo da skrenemo i ovim putem na činjenicu da se još uvijek ne ulaže dovoljno sredstava u razvoj turizma u BiH. S obzirom na sve kulturne i prirodne ljepote, smatram da se možemo još više i bolje promovisati u svijetu i tako naravno privući još turista kojima smo mi, turistički vodiči, uvijek na raspolaganju”, kazao je za zenicainfo.ba Marin Rašić, jedan od zeničkih turističkih vodiča. (D.S.)

Marin Rašić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime