Općinski sud Zenica tokom 2018. godine izrekao 336 osuđujućih presuda

Dijana Ajanović, predsjednica Općinskog suda Zenica

Sa hroničnim manjkom od osam sudija, Općinski sud u Zenici i u prošloj je godini ipak dostigao nivo od 132 posto kolektivne norme u rješavanju predmeta, sa manje od 0,4 posto ukinutih ili preinačenih presuda.

“Kvalitet rada iskazan je sa 96,12 posto, pa sa sigurnošću možemo ustvrditi da spadamo među bolje sudove u Bosni i Hercegovini, istakla je na godišnjoj press konferenciji Općinskog suda u Zenici, njegova predsjednica”, – Dijana Ajanović.

Sud je i u prošloj godini u radu imao čak 240 stečajnih i likvidacijskih predmeta, a najveći broj od ukupnih se odnosi na komunalne, čak stotinu hiljada.

U prošloj godini bilo je 76 predmeta nasilja u porodici, za koje je uglavnom izricana mjera zabrane približavanja žrtvi nasilja.

Zabilježeno je šest zastara slučajeva, svi zbog nedostupnosti optuženog lica, za kojima su raspisane potjernice. Radi se uglavnom o optuženima za teške krađe, precizirala je Ajanović.

Ukupno je izrečeno 336 osuđujućih presuda, 98 uslovnih kazni, a zatvorska kazna je za novčanu zaminjena u 6 predmeta. U tri predmeta izrečene su mjere rada za opšte dobro na slobodi, a, sudeći prema sugestijama iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, takvih slučajeva ove godine moglo bi biti više.

Ajanović je istakla da je u toku proces harmonizacije predmeta iz katastra nekretnina sa gruntovnim podacima, te najavila da bi dogradnja zgrade Suda mogla početi na jesen ove godine. (S.Stević)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime