Novi drvored na Kanalu, zasađeno 300 sadnica platana i smreče

Projekat “Sadnja drveća između industrijske zone i stambenog naselja u Gradu Zenica” kojeg je uradila Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica dobio je podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Projekat vrijedan 16.848 KM podržan je od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 80%.

Nakon uspješno provedene procedure javne nabavke i odabira najpovoljnijeg ponuđača, firme “CONCOLOR” Željko Kresojević S.P., u februaru je u industrijskoj zoni – naselje Kanal, izvršena sadnja stotinu komada platana “Platanus Acerifolia”, te dvije stotine komada smreče “Picea pungens”.

Prilikom odabira sadnog materijala vodilo se računa da budu zastupljene vrste otporne na uslove povećanog aerozagađenja, kao i da svojim karakteristikama (veća lisna masa) vrše značajniju funkciju apsorpcije ugljen dioksida, te zadržavanja prašine.

Cilj projekta je, pored stvaranja tampon zone i prirodne barijere između industrije i stambenih naselja, stvaranje i zastora koji će u budućnosti vršiti apsorpciju industrijske buke, što omogućava bolje uslove življenja u prostorima izloženim istoj. Pored ovoga, ostvaruje se i estetsko-dekorativna funkcija ublažavajući krute i hladne građevinske forme. Ovim putem apelujemo na građane da se odgovorno ponašaju prema novoposađenim sadnicama.