Program za oporavak od poplava – komponenta Ekonomsko osnaživanje

Tokom mjeseca novembra 2018. godine, započele su ceremonije potpisivanja ugovora sa korisnicima Programa za oporavak od poplava kojima će biti pružena dodatna podrška u oblasti ekonomskog osnaživanja.

Uslove za učešće ispunilo je 227 domaćinstava iz 35 općine i grada u BiH.

Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, te zapošljavanja i samozapošljavanja.

Sva domaćinstva također učestvuju i u komponenti Programa koja se tiče stambenog zbrinjavanja, a kroz koju će im biti obezbijeđen siguran smještaj izgradnjom novih ili sanacijom postojećih stambenih objekata.
Tokom svih ovih godina, Evropska unija pomaže razvoj Bosne i Hercegovine. I dalje nastavljamo pružati pomoć tamo gdje je najpotrebnija” rekao je Richard Máša, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH.
Pored stambenog zbrinjavanja porodica čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni 2014. godine, ovaj Program cilja da, kroz svoju ekonomsku komponentu, pruži održiv izvor prihoda za porodice u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima” kazao je zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov.

Potpisivanje ugovora sa korisnicima paketa pomoći iz oblasti poljoprivredne proizvodnje završeno je u novembru, dok će potpisivanje ugovora sa korisnicima pomoći iz oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja biti organizirano u nadolazećem periodu.

Od ukupno 40 korisnika Programa sa područja grada Zenice, 11 domaćinstava će primiti dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja.

Sedam korisnika već je potpisalo ugovore za pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, dok će tri domaćinstva dobiti podršku za zapošljavanje i jedno za samozapošljavanje.

Svi paketi pomoći prilagođeni su izabranim domaćinstvima, njihovim potrebama i mogućnostima.

Više informacija o Programu i podršci možete pogledati u brošuri: Oporavak od poplava