U Sloveniji 13.198 radnika iz BiH, nekima se krše prava

Delegacija je posjetila poslodavce u Sloveniji kako bi se uvjerila u uslove rada naših radnika.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, ove sedmice boravi u Republici Sloveniji s ciljem praćenja realizacije Sporazuma o zapošljavanju  državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji, a povodom saznanja o sporadičnim slučajevima kršenja prava radnika iz BiH od strane poslodavaca u Sloveniji.

Delegacija je posjetila poslodavce u Sloveniji kako bi se uvjerila u uslove rada naših radnika, te održala sastanke sa predstavnicima Nezavisnog sindikata Republike Slovenije, Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije i Inspekcije za rad Republike Slovenije.

„Budući da samo u posljednje vrijeme dobili manji broj pritužbi naših radnika na svoje poslodavce u Sloveniji, odlučili smo da ponovo provjerimo uslove rada naših radnika u Sloveniji, te da nadležne slovenačke institucije upoznamo sa dobivenim pritužbama. Tokom same posjete Sloveniji od manjeg broja radnika dobili smo primjedbe da pojedini poslodavci ugrožavaju prava radnika. Nakon što su nam te navode potvrdili i predstavnici Nezavisnog sindikata Republike Slovenije, održali smo sastanak sa poslodavcima na kojem smo razmatrali mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju, te zaštite prava radnika što je za nas prioritet. Mi razumijemo da postoji velika potreba za radnicima iz BiH, ali taj interes ne smije da utječe na prava radnika i ona moraju biti na nivou kojeg jamče međunarodni pravni standardi. Raduje me da je, nakon održanog sastanka sa poslodavcima, i njihov stav takav, te da se većina poslodavaca zalaže za poštivanje svih elemenata međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju“, rekao je direktor Muamer Bandić.

Nakon održanog sastanka sa kolegama iz Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, na kojem smo razmijenili iskustva o toku same procedure posredovanja u zapošljavanju naših radnika u Republici Sloveniji, dogovoreno je da se organizira još jedan sastanak na kojem će biti predstavnici Inspekcije za rad Republike Slovenije.

„Mi smo predstavnike Inspekcije za rad Republike Slovenije informirali o problemima na koje smo naišli tokom obilaska radnika, te smo na sastanku dogovorili da će Agencija za rad i zapošljavanje BiH izraditi jedan akt u kojem će se precizirati sa kojim se tačno problemima susreću naši radnici na radu u Sloveniji, te koje su to firme koje ne poštuju prava radnika. Taj akt će se uputiti međudržavnoj Komisiji za praćenje provođenja Sporazuma o zapošljavanju, Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije, te putem Zavoda Inspekciji za rad Republike Slovenije koja će imati obavezu da izađe na teren i zaštiti prava radnika. Drago mi je da su  institucije Republike Slovenije jako ozbiljne u rješavanju uočenih poteškoća, te smatram da će i ovaj mali broj slučajeva gdje se prava radnika nisu poštovala, ubrzo postati prošlost. Želimo da radnici iz BiH znaju da institucije Bosne i Hercegovine stoje iz njih i da nećemo dozvoliti kršenje Sporazuma na štetu radnika“, rekao je direktor Bandić.

Inače, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, u Republici Sloveniji je od početka ove godine pa zaključno sa krajem oktobra izdato 13.198 radnih dozvola radnicima iz BiH.