Trka sa Amelom Tukom u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

Svaka treća žena izložena je nekom obliku nasilja, a povodom  kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, Udruženje Medica organizovalo je manifestaciju Trka sa Amelom Tukom. Zajedno sa Amelom su trčali dječaci, djevojčice, djevojke i žene.

“Treba da budemo dobri ljudi, činimo dobra djela, ali i da obećamo sami sebi da nećemo činiti nasilje, dodajući da volimo svoje majke, sestre i budemo borci što ih imamo pored sebe”, poručio je Amel Tuka.

“Cilj je da danas širom svijeta, svijet obojimo u narandžasto i kažemo da želimo zaustaviti nasilje nad ženama. Više moramo raditi na prevenciji. Hvala svima koji su danas prepoznali ovu aktivnost i dali svoju podršku. Ovo je jaka poruka da želimo spriječiti nasilje”, istakla je Sabiha Husić, direktorica Udruženja “Medica”

Trka je održana na atletskom stadionu na Kamberovića polju u Zenici, a u njoj su učestovali i polaznici sportske škole Sportskog društva Winner iz Zenice, te članovi zeničke grupe”Zenica trči”, koji su zajedno sa Amelom Tukom istrčali krug na stazi u znak borbe protiv rodno zasnovanog nasilja. (Delila Suljić)