Formirana Međunarodna fondacija Kulin ban sa sjedištem u Zenici

Jučer su u Banja Luci počeli preliminarni razgovori o kandidaturi materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srednjovjekovne Bosne na UNESCO-vu svjetsku listu kulturne baštine.

Upravo je ta aktivnost među ostalim zadacima novoformirane Međunarodne fondacije Kulin ban, čije će sjedište biti u Zenici. Fondacija je formirana odlukom Foruma građana Zenice uz inicijativu Ibrahima Spahića, a upravni odbor fondacije konstituisan je danas u Zenici.

“Odredili smo programsku orijentaciju Fondacije za period od četiri godine, a u fokusu godišnjeg programa za 2019.-u jeste obilježavanje 830. godišnjice Povelje Kulina bana. U tom smislu biće objedinjene aktivnosti Foruma građana Zenice, koje realiziraju godinama u cilju promocije diplomatskih odluka ovog vladara, i organizirana međunarodna konferencija o Srednjovjekovnoj Bosni i diplomatskoj kulturi njenih vladara, kao nematerijalnoj baštini Evrope i svijeta” – kazao je nakon sjednice predsjednik novoformiranog Upravnog odbora Međunarodne fondacije Kulin ban, bh. intelektualac i književnik Ibrahim Spahić.

Misija im je, kaže da povežu arhive, biblioteke i druge institucije u partnerski odnos sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koja bi kandidirala čitav kompleks materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srednjovjekovne Bosne na svjetsku listu UNESCO-a.

Preliminarni razgovori sa članovima Komisije započeli su jučer u Banja Luci, a temeljni princip kandidature je, prema riječima Spahića, da se zajednički valorizuje baština na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. To znači da će materijalna baština srednjovjekovlja poput tvrđava u Doboju, Banjoj Luci, Vranduku ili Sarajevu biti na zajedničkoj listi.

Pravimo projekat koji će nas sve ponukati na novi odnos prema historiji i baštini, a saradnja sa Državnim arhivom u Dubrovniku, i bibliotekom ruske Akademije nauka u kojima se čuva replika Povelje Kulina bana je već uspostavljena. Za Zenicu, prema mišljenju potpredsjednika Upravnog odbora Vladimira Franjića, rad Fondacije Kulin ban značiće mnogo, prije svega što sve njihove aktivnosti vezane za promociju vladavine bana Kulina u 13. stoljeću sada izlaze iz lokalnih okvira.

Zenica će tako dobiti zasluženo mjesto – jer su upravo ovdje nastala dva od tri najznačajnija historijska dokumenta: Bilinopoljska izjava i Ploča Velikog sudije Građeše. Moramo čuvati svoju prošlost, koju čine prvenstveno ljudi, smatraju u Međunarodnoj fondaciji Kulin ban. Potpredjednica UO Međunarodne fondacije Kulin ban je, pored Franjića, Ljubica Ostojić, bh. dramaturginja i književnica. (A.Huskić)