„Batonove priče“ u Žepču

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Žepče, u saradnji sa Klubom paraolimpijskih sportova “Baton” u okviru obilježavanja Dana državnosti Boosne i Hercegovine, u petak večer, 23.novembra, organizovala je neobično i veoma posjećeno književno veče na kojem je promovisana knjiga “Batonove priče”, čiji je autor književnik i novinar Said Šteta.

Moderator promocije bila je Nudžejma Ismić, a o knjizi su vrlo nadahnuto sa puno emocija govorili, njen izdavač, mr.sci. Nihad Čamdžić, te junaci knjige, mr. sci. Fuad Dedić, asistent na FIT-u Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, i mr. sci. Amir Ismić, urednik knjige,  inače predsjednik Kluba paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica. Autor knjige na kraju svog obraćanja recitovao je pjesmu “Batonov pjev”, koja je njegov svojevrsni pjesnički krik i poziv na ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini. U muzičkom djelu nastupile su   Amina Džinalić, vokal i violina, Nafija Ibrišimović, violina, kćerka istaknutog književnika, rođenog Žepčaka, rahmetli Nedžada Ibrišimovića, Ajla Gluhić -flauta i recitator Ajša Luković.

Da nisu istkane iz pripovijedanja o ljudima s pravim imenom i prezimenom, ove priče izgledale bi previše fiktivne i nevjerovatne, ali su, eto, autentične, a Said Šteta ih čitaocima ne nudi kao novinski reporter nego kao pisac reportaže.” Ovako je svojevremeno na koricama knjige “Batonove priče” napisao istaknuti književnik i novinar, rahmetli Isnam Taljić.

Na kraju promocije i ove neobične knjževne večeri, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Rusmir Agić, podijelio je nagrade za prvi tri mjesta učenicama srednjih škola, na takmičenju za najbolji literarni rad u znak sjećanja na književnika Nedžada Ibrišimovića. Dodjeli knjiga ovog istaknutog književnika, uz diplome i knjige “Batonove priče”, zajedno sa predsjednikom BKZ “Preporod”, upriličila je kćerka Nedžada Ibrišimovića, odlična učenica na koledžu, vrsna violonistica, Nafija Ibrišimović. “Batonove priče” večeras će biti promovisane i u Maglaju.

tekst i foto: Said Šteta