Večeras u Muzeju grada Zenica radionica za građane-novinare

„OTVORENA MREŽA“ kao partner „Centra za promociju civinog društva“ (CPCD) večeras, od 19:00 sati, realizuje radionicu za građane-novinare u Sali Muzeja Grada.

Teme će biti model građana–novinara, kreiranje i objavljivanje sadržaja za IMEP.ba, prezentiranje grantova za New Voices ili Nove glasove, koji su predviđeni u iznosima od 2.000 do 5.000 dolara, a razgovaraće se o novinarstvu, o razlici između izvještavanja i pisanja na društvenim mrežama, o tome šta bi mogla biti tema iz lokalne ili šire zajednice. Govoriće Almir Čehajić Batko i Rubina Čengić, ali i korisnici IMEP-ovih grantova za New Voices iz Zenice.

U posljednje vrijeme u svijetu su vrlo popularni građani-novinari, pa pojedini mediji već imaju i heš-tagove građanin-novinar, a u Crnoj Gori su nedavno dodijeljene i nagrade najuspješnijim građanima-novinarima. U BiH je ovaj model izvještavanja donio IMEP, Projekat jačanja profesionalnih medija u BiH (IMEP) iza kog stoji misija USAID-a u BiH.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH. (Z.R.)