Konstituiran 8. saziv Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Danas je održana konstituirajuća sjednica 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su 34 zastupnika, nakon dodjele mandata, dali zajedničku izjavu.

Opravdano je bio odsutan zastupnik A-SDA, Ramo Isak i on će svečanu izjavu dati naknadno.

Sjednica, koju je vodio dosadašnji predsjedavajući, Jasmin Duvnjak, prekinuta je nakon 2. tačke dnevnog reda, konstituisanja Klubova zastupnika konstitutivnih naroda, a njen nastavak zakazan je za četvrtak, 29. novembra.

Na čelu Kluba zastupnika Bošnjaka, bit će Nusret Imamović, iz Nezavisnog bloka koji je dobio više glasova od protukandidata Sejada Zaimovića iz SDA.

Jedini zastupnik iz reda Srba je Mladen Simić, iz SDP-a, tako da je konstituisan i Klub zastupnika Srba.

U Klubu Hrvata je devet zastupnika, pri čemu danas nije postignut dogovor ko će ga predvoditi, jer nijedan od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu za poziciju predsjednika.

Predsjednik Kluba SDP-a Jasminko Kapić je u izjavi novinarima istakao, da postoji nova većina u Skupštini ZDK, koju čini sedam političkih subjekata, a potvrda tome je, kako je kazao ishod glasanja za predsjednika Kluba zastupnika Bošnjaka.

U nastavku konstituirajuće sjednice iduće sedmice, prema danas usvojenom dnevnom redu je Prijedlog Odluke o izboru privremene komisije za izbor i imenovanja, Prijedlog Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, te Prijedlog Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine.

Na samom kraju je i Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ali će ovo pitanje morati sačekati instrukcije iz Centralne izborne komisije.

Današnju konstituirajuću sjednici novog saziva Skupštine ZDK po prvi puta uživo prenosila je Televizija Zenica. (Š.Babić)