Zenički osnovci posjetili sajam robotike u Augsburgu

U Augsburgu, od 16. do 19. novembra, održana je Evropska sedmica robotike, edukacijska ekskurzija, u kojoj su po prvi put učestvovala i djeca iz Bosne i Hercegovine. Putovanje im je omogućio euRobotics, uz inicijativu zeničke inžinjerke mehatronike, mlade Maje Hadžiselimović.

Grupa od 30-ak osnovaca, među kojima i 17 Zeničana, u pratnji svojih nastavnika, boravili su protekle sedmice na međunarodnom sajmu robotike, jednoj od najvećih svjetskih smotri ove vrste, koja se svake godine održava u njemačkom Augsburgu.

Laboratorije svjetskog glasa, Planetarijum, renomirane njemačke proizvođače robotskih sistema, kao što su Kuka ili Pal Robotics, imali su priliku obići samo oni kojima će istraživanja ove vrste vjerovatno biti u središtu budućeg životnog poziva. Među njima su i dvije učenice devetog razreda Osnovne škole Meša Selimović, Amina Kavazović i Džemila Šut, u pratnji svog nastavnika tehničke kulture i informatike, Denisa Meštrića.

„Ovo me je motivisalo i proširilo vidike u smislu mog bavljenja ovom oblašću“, – kaže nam Amina Kavazović.

Ekskurziju svijetu robota i savremenih tehnologija za đake iz šest gradova Bosne i Hercegovine, organizovalo je zeničko udruženje Naša djeca, u saradnji sa Britanskom ambasadom i sponzorima. No, pokretač ideje i glavna mentorica mladim zaljubljenicima u robotiku, bila je Zeničanka Maja Hadžiselimović.

„Ja ću definitivno biti i dalje prisutna i raditi na ovakvim projektima u svojoj Zenici. Sva ova djeca koja su bila na edukativnoj ekskurziji, organizovaće radionice i prezentacije u svojim školama, na kojima će svojim vršnjacima prenijeti iskustva i nova znanja, što je najbolji način da se uči o novim tehnologijama“, – kaže nam ova šarmantna mlada Zeničanka.

Maja je inženjerka mehatronike, koja trenutno gradi karijeru u čak dvije proizvodne firme, radeći na implementaciji robotskih sistema u autoindustriji i razvoju egzo-skeleta, u Augsburgu u Njemačkoj. Želja joj je da i BiH bude ukorak sa novim svjetskim trendovima u ovoj oblasti, što je moguće samo kroz sveobuhvatnu saradnju i, kako kaže, izgradnju zajednice ljubitelja robotike, naučnika i omladine u Bosni i Hercegovini. (S.Stević)