Proslava u petak i subotu: Kultna navijačka grupa, zenički Robijaši, danas slave 30. rođendan

Navijači zeničkog Čelika, popularni Robijaši, danas slave 30. rođendan

Navijači zeničkog Čelika, popularni Robijaši, danas slave 30. rođendan.

Klub sa Bilinog polja formiran je 16. juna 1946. godine, a na današnji dan prije 30 godina organizovana navijačka grupa crno-crvenih dobila je i prepoznatljivo ime – Robijaši. Nazvani su po čuvenom zeničkom Kazneno – popravnom domu (KPD) koji je u bišoj Jugoslaviji važio i za najstrožiji zatvor.

Robijaši su te 1988. godine dobili ime kad su se tadašnje vođe složile u kafani “Šadrvan” s obzirom da su se prije toga zvali Čelikovci, potom i Smogovc” zbog velike zagađanosti u “čeličnom gradu”.

Također, nosili su naziv i Steelers, HZČ (Huligani zeničkog Čelika) i Čelzi, da bi poslije odlučeno da se preuzme ime Robijaši, koje traje pune tri decenije, sve do danas.

Jedan od najvažnijih datuma u historiji Čelika bio je 4. oktobar 1972. godine, kada su Zeničani pred oko 30.000 navijača na Bilinom polju savladali Fiorentinu (1:0) i osvojili Srednjoevropski kup.

Proslava 30. rođendana bit će upriličena u petak koncertom u HKD Napredak, te dan kasnije protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja na utakmici Premijer lige BiH.

Sport Centar