Pijačne cijene najpovoljnije za penzionere

Posjetili smo zeničku zelenu pijacu. Prodavci kažu da cijene formiraju prema penzionerima, jer su oni najčešći kupci, a ni penzioneri nisu nezadovoljni današnjim cijenama. Kilogram jabuka mogli ste danas kupiti za samo 80 feninga, limuna za 1,30KM, mandarina i banana 1,20 KM, dok su nar i crno grožđe po kilogramu marka i po.

„Mi cijene formiramo prema penzijama. Ovo sto vidite su cijene namijenjen isključivo našim penzionerima jer su oni najčešći kupci na pijaci. Da su penzije veće i cijene bi sigurno bile veće“, priča nam jedna od prodavačica na zelenoj pijaci, pojašnjavajući da nabavljaju voće po jeftinijoj cijeni, ali da to ne znači da je ono lošijeg kvaliteta.

Pitali smo i jednog penzionera o cijenama. Kaže da su pristupačne i da često dolazi na pijacu, jer živi u blizini. Kupi ponešto svježeg povrća i voća, u skladu sa mogućnostima, jer kako kaže „život nam je takav i iz ove se kože ne može“.

Zanimljivo nam je bilo i to što prodavači kažu da je sve češće onih koji kupuju domaće proizvode – plodove prirode poput čičoke i trnjine, ali i domaće džemove, sokove, kukuruzu.

-Čičoka vam je prirodni lijek za visoke masnoće i šećer u krvi. Konzumiram je sirovu, kao salatu, kao čaj, zatim kuham umjesto krompira. Može se nabrati na njivama, ali ja je sijem. Trnjine berem na mjestima gdje ima i šipka. Od toga žene često prave slatke turšije sa kruškama divljakama i to je jako zdrav, priča nam Nevzeta Durmić, prodavačica na pijaci. Njen je sto prepun domaćih proizvoda: tikve stambolke, rotkve, repe, sirovih i pečenih sjemenki tikve, oraha, graha, džemova od šipka, maline, sokova od višnje i breze.

-Sve je više kupaca koji uzimaju ove domaće proizvode. Meni to dobro dođe, jer kada je muž otišao na čekanje, morala sam da počnem i sama zarađivati za život, kaže ova vremešna sugrađanka. (A.H.)