SIPA lišila slobode osam lica zbog ratnog zločina, hapšenja i u Zenici

Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jutros su (08.11.2018. godine) na području Viteza, Zenice i Sarajeva lišili slobode osam lica zbog sumnje da počinili krivično djelo ”Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

U okviru ove akcije koja se provodi po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena slobode sumnjiče se da su navedena krivična djela počinili tokom ratnih dešavanja na teritoriji opštine Vitez dana 22.12.1993. godine. Nakon kriminalističke obrade navedena lica će biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjebosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći u realizaciji ove akcije, saopćeno je iz SIPA-e.