Zamjena azbestnih krovova na stambenim objektima u gradu

Stambeni objekti na gradskom području Zenice građeni su mahom davnih pedesetih i šezdesetih godina.

Veliki broj njih je pokriven krovovima od azbesta, materijala koji se u stanogradnji već odavno ne koristi, zbog njegove izuzetne toksičnosti. Udruženje za zaštitu okoliša Geopa, istražujući ovaj problem, utvrdilo je da je pod salonitnim krovovima ravno 119 stambenih zgrada i više javnih objekata na području Zenice, uključujući i glavnu zgradu Kantonalne bolnice.

Istraživanje o potrebi rekonstrukcije krovova i mogućnostima zamjene ovog štetnog materijala kroz projekte energetske efikasnosti predstavljeno je danas etažnim vlasnicima stambenih zgrada u naselju Odmut. Tom prilikom je građanima ukazano na štetnost azbestnih krovova.

– Mi smo napravili smo prvi korak. Mjesna zajednica Sejmen pribavila je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, poticaj od 20 hiljada maraka za izradu audita za pet zgrada na ovom području, što će nam olakšati potragu za sredstvima za projekte njihove rekonstrukcije po standardima energetske efikasnosti, – kaže zamjenik predsjednika MZ Sejmen, Fahrudin Pojskić.

– Našim istraživanjima ustanovili smo da je područje Zenice pokriveno sa 41.000 kvadratnih metara azbestbih krovova. U takvim zgradama živi oko deset hiljada građana. Njih polovina je spremna da se upusti u posao oko zamjene krovova, ukoliko bi ti projekti bili sufinansirani, – ističe direktor Udruženja Geopa, Said Bečić.

Rekonstrukcija svih zgrada na kojima su još prije više od pola vijeka postavljeni salonitni krovovi, prema procjenama Geopa, koštala bi 1,9 miliona konvertibilnih mjaraka. Sredstva će, prema Bečićevim riječima, biti moguće obezbijediti iz beskamatnih kredita, te uz podrušku Ministarstva okoliša Zeničko-dobojskog kantona i Gradske uprave.

Jedan od problema koji treba također rješavati je pitanje nedostajući propisa iz oblasti zbrinjavanja toksičnog otpada, istaknuto je danas u Mjesnoj zajednici Sejmen.(S.Stević)