MUP ZDK: Obilježavanje Evropskog mjeseca kompjuterske/cyber sigurnosti

Danas je u  prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održana konferencija tokom koje je najavljena kampanja obilježavanja Evropskog mjeseca kompjuterske/cyber sigurnosti.

Osnovni cilj kampanje je podizanje svijesti građana i organizacija o važnosti informacijske sigurnosti, te da se građani mogu upoznati sa jednostavnim koracima koje mogu poduzeti kako bi zaštitili svoje lične i finansijske podatke.

U sklopu ovih aktivnosti u Tržnom centru postavljen je promotivni štand, gdje su službenici Odsjeka za informatiku MUP-a ZDK-a, dijelili promotivni materijal i odgovarali na pitanja građana, te generalno edukovali građane na ovu temu. Akcenat je stavljen na unaprijeđenje sigurnosti školske populacije i mladih ljudi prilikom korištenja interneta, te njihova edukacija o tome kako prepoznati zlonamjerne sadržaje. Treba naglasiti da MUP ZDK, ovu kampanju sprovodi uz podršku Evropske agencije za mrežnu i informacijsku sigurnost, te američke agencije za obuku na područiju informacione sigurnosti.(D.Bjelić)