Uvođenje reda u oblast polaganja vozačkih ispita

Nakon pripremljenih neophodnih akata, raspisan je javni poziv za prijem svih licenciranih ispitivača iz poznavanja propisa upravljanja motornim vozilima i prve pomoći.

Održan je prvi sastanak sa odabranim kandidatima koji su izabrani na konkursu. Želja je da se uvede više reda u oblasti polaganja vozačkih ispita. Nakon provedene konkursne procedure u ispitnu komisiju za polaganje vozačkih ispita izabran je 181 kandidat koji zadovoljava sve uslove iz konkursa.

U posljednje vrijeme pokrenuto je niz aktivnosoti kako bi se uvelo reda u ovu oblast, a sve nakon velikiha afera sa zloupotrebom položaja i primanja dara koje su rezultirale podizanjem optužnica, pa čak i osuđujućim presudama.
“Upozoreni su na probleme sa kojima smo se susretali. Upozoreni su da ćemo biti rigorozniji, da ćemo za svaki propust kažnjavati ispitivače, a kazne mogu biti suspenzija od dva mjeseca do trajne suspenzije”, kaže pomoćnik ministra obrazovanja, nauke kulture i sporta Mehmed Mustabašić.

U novoj komisiji ima dosta starih ispitivača, ali i određen broj novih za koje je upriličena obuka. Svi oni koji su se prijavili nisu izabrani. “Znači prepoznali smo one koji su pravili propuste i oni nisu izabrani u ispitnu komisiju”, kazao je Mustabašić.

Do sada sektor nije imao pomoćnika za oblast polaganja vozačkih ispita, sada je i to mjesto popunjeno. Imenovan je novi rukovodilac sektora, te se naš sagovornik nada da će uz pomoć auto škola, kandidata i svih ostalih uključenih u ovaj proces eliminisati neregularnosti koje su do sada uočene. (N.Glibo)