Neadekvatna zakonska rješenja u oblasti zapošljavanja u državnoj službi i javnim preduzećima

nap.ba

Agencija za državnu službu Federacije BiH, s ciljem povećanja transparentosti i bolje upućenosti građana u sistem zapošljavanja putem javnih konkursa, otvoriće svoja vrata za sve one kojima treba podrška i koji žele saznati više o procedurama zapošljavanja, svakim četvrtkom, počev od 18. oktobra.

Zapošljavanje – nevladin sektor, označava kao jednu od oblasti najviše podložnih korupciji. Paradoksalno – najveći problem je ZAKON.

Objavljen je konkurs za posao koji vam po svemu odgovara. Imate potrebne reference i prijavljujete se. Dokumente dostavljate Agenciji za državnu službu, polažete ispit opšteg znanja, a zatim i stručni, specifičan za željeni posao. Agencija vrši intervjue, rangira kandidate, rukovodiocu državne institucije ili preduzeća, šalje preporuku najuspješnijih. Tu se procedura, međutim ne završava…

Nevladin sektor godinama upozorava na neadekvatna zakonska rješenja u oblasti zapošljavanja u državnoj službi i javnim preduzećima. Zakon o državnoj službi ne obavezuje javna preduzeća da za potreban kadar raspisuje konkurse, nisu propisani kriteriji za članstvo u komisijama, niti pravila po kojima se prilikom intervjua kandidati ocjenjuju. Kao izvor najveće moguće zloupotrebe, godinama se ukazuje na diskreciono ovlaštenje rukovodioca prilikom izbora najboljeg kandidata, po Zakonu koji je na snazi od 2003. godine.

“Intencija Agencije za državnu službu, imajući u vidu i sugestije koje smo dobili od nevladinog sektora, je da radi na planu izmjena zakonskih propisa, kako bi se stvorili zakonski preduslovi da se bira najuspješniji kandidat, što i jeste suština provođenja stručnog ispita”, – ističe Vesna Popov, direktorica Agencije za državnu službu u Zenici.

Prema analizama nevladinog sektora, korupcija, nepotizam i partokratija, vladaju u ovoj zemlji i u oblasti zapošljavanja, što dovodi do toga da posao često dobijaju podobni i nesposobni, umjesto stručnih i kvalitetnih kandidata. Popov poziva javnost da se bolje raspita o svim procedurama podnošenja prijava i pravima kojima raspolažu kandidati u potrazi za poslom.

“Većina kandidata često luta i nema spoznaju o načinu provođenja konkursnih procedura i toku konkursne procedure, te o akterima koji u njoj učestvuju, kao što su organi državne službe, Agencija za državnu službu i Državni odbor za žalbe. Zato smo osmislili Dan otvorenih vrata koji će u prostorijama Agencije za državnu službu FBiH, u više gradova uključujući i Zenicu, biti organizovani četvrtkom, počev od 18. oktobra, u vremenu od  14,30 do 16 sati”, – precizira Popov.

Prostorije Agencije za državnu službu u Zenici su u zgradi RMK Prometa, na četvrtom spratu.(S.Stević)