Opasni dječiji proizvodi na tržištu Bosne i Hercegovine

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine je upozorila potrošače o opasnim proizvodima namijenjenih djeci, koji su se našli na tržištu BiH. Među njima su dječje hodalice, romobil i trotinet, saopšteno je iz Agencije.

Dječije hodalice Robi Ebl i Orange Baby Land procijenjene su kao proizvodi sa ozbiljnim rizikom za ozljede. Navedeno je da dječija hodalica nije stabilna i da postoji mogućnost prevrtanja, te da na njoj ne postoji deklaracija na službenim jezicima Bosne i Hercegovine.

Među proizvodima koji predstavlju opasnost su Romobil Boy i Trotinet.

Agencija navodi da Romobil Boy predstavlja rizik jer se cijev upravljača može izvući prema gore i odvojiti se u toku korištenja romobila. Ukazano je i na nedostatak upozorenja i upute za upotrebu, kao i to da prizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve.

Za Trotinet je istaknuto da je prečnik prednjih točkova manji od propisanih 120 milimetara. te da je prečnik krajeva ručki upravljača manji od propisanih 40 milimetara. I na ovom proizvodu nedostaje deklaracija na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine.

Uvoznici su poduzeli mjere za povlačenje pomenutih proizvoda i obavijestili potrošače o rizicima i načinu povrata proizvoda. Iz Agencije su preporučili da se proizvodi ne koriste i da se vrate u trgovine.