Srednjoškolskom obrazovanju u BiH trebaju korjenite reforme

Srednjoškolskom obrazovanju u BiH trebaju korijenite reforme, istaknuto je danas u Sarajevu na Međunarodnoj poslovnoj konferenciji Kantona Sarajevo u okviru panela “Saradnja obrazovanja i privrede kao pokretač ekonomskog razvoja”.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović govoreći u okviru ovog panela je rekao kako je urađeno jako puno reforma u obrazovnom sistemu KS.

“Ove godine pilotiramo dio modula dualnog obrazovanja. Donesene su smjernice za dualno obrazovanje i pripremljen je zakon o dualnomo obrazovanju”, kazao je ministar Kazazović.

Amila Pilav -Velić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu je rekla kako veliki problem imamo sa nedovoljnim na jedne strane i sa druge strane prekomjernim obrazovanjem.

Pojasnila je kako je jedan od načina za prevazilaženje ovog problema digitalna transformacija. Putem nje uz jako malo troškove, navodi možemo poboljšati komunikaciju između poslovnog sektora i obrazovnog sistema.

Smatra kako trebamo proaktivniju ulogu poslovnog sektora, koji će tačno imati artikulisane zahtjeve šta je to što on treba, koje su to vještine i znanja.

Ezrema Boškailo, predstavnica stručno teorijske nastave svih stručnih škola u KS je kazala kako od privrede zavisi reforma obrazovanja, koju smo počeli i koja se odnosi na dualno obrazovanje.

“Bez jake privrede nema dualnog obrazovanja”, kazala je Boškailo.

Smatra da je potrebno da Privredna komora da input koja su to zanimanja koja su deficitarna, koja su potrebna tržištu rada.

“Srednjoškolski sistem u BiH može donekle zadovoljiti potrebe tržišta rada, međutim potrebna su usaglašavanja privrednih subjekata”, dodala je Boškailo.  (Akta.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime