Sastanak poslodavaca i medija

Udruženje poslodavaca Zenica organizovalo je danas doručak sa novinarima, a nakon toga i prezentaciju parafiskalnih nameta za poslodavce sa područja Usore.

Nakon Zenice ovo je drugi sastanak predstavnika privrednika i medija, a održava se u okviru projekta be transparent to business koji finansira Vlada Sjedninjenih Američkih Država. Razgovarano je o načinu saradnje privrednika i medija koji bi trebao rezultirati unapređenjem privrednog ambijenta.

Mi smatramo da bi privrednici trebali biti puno aktivniji i da bi privrednici na neki način medijima trebali delegirati teme koje se tiču privrede i da na taj način zajednički djelujemo prema vlastima i svima drugima koji mogu popraviti privredni ambijent u Zeničko-dobojskom kantonu, kazala je Senaida Turkić iz Udruženja poslodavaca Zenica.

Nakon razgovara sa medijima održana je radionica na kojoj se govorilo o parafiskalnim nametima. Kako je rečeno kada se sve sabere trenutno u BiH ima oko 3420 parafiskalnih nameta. Kada je riječ o Zenici trenutno su najveći parafiskalni nameti KGZ i komunalna naknada, te jedan namet koji se uvodi na mala vrata, a riječ je o obavezi članstva u Turističkoj zajednici, a samim tim i plaćanja određenog procenta od ukupnog poslovanja sa čime se u udruženju poslodavaca nikako ne slažu. Ovakvi sastanci održat će se u još tri općine Zeničko-dobojskog kantona. (N.G.)