Radnici Željezare upozorili na problem neuvezanog staža

Zbog problema sa neuvezanim stažom, te sporom dinamikom prodaje nekretnina, radnici Željezare Zenica, okupili su se danas na protestnom skupu ispred direkcije ovog preduzeća, za koji se od januara tekuće godine vodi stečajni postupak.

„Više od 70 radnika Željezare ove godine ispunjava uslove za penziju, odnosno prijevremenu penziju, ali to pravo neće moći ostvariti bez uvezivanja staža“, upozorio je Avdija Halilović,predstavnik radnika u Odboru povjerilaca.Problem neuvezanog staža ima ukupno 430 željezaraca i to za period od 14 godina za šta je potrebno osigurati oko 15 miliona maraka.

Halilović je istakao, da su do sada, od 5 nekretnina prodate samo dvije, hala REP-a i Sodara, za nešto manje od pola miliona maraka, dok su prodaje hotela Internacional i odmarališta Bistričak, bile neuspješne u prvom javnom nadmetanju jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Radnici Željezare oko problema uvezivanja staža očekuju hitnu reakciju nadležnih iz vlasti, prije svega sa federalnog nivoa,tim prije jer je još uvijek otvoreno pitanje duga države BiH prema Željezari u iznosu od 50 miliona.

Krajem januara ove godine željezarci su prekinuli višednevne proteste i blokade saobraćajnica nakon što im je federalna vlada,kao stopostotni vlasnik kapitala, uplatila sredstva za izmirenje dugujućih plata.(Š. Babić)