Šarović za RTV Zenica: Dobri argumenti bh. tima na zaštiti domaćeg čelika

“Argumenti BH tima na jučerašnjem saslušanju u Briselu su čvrsti i očekujem da naša zemlja bude izuzeta od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane Evropske unije”, istakao je u telefonskoj izjavi za RTV Zenica Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je procijenio, da su argumenti tima iz Bosne i Hercegovine, koji je uz predstavnike Ministarstva činio advokatski tim “Arcelor Mittala” iz Zenice, najvećeg bh. izvoznika čelika, bili vrlo ubjedljivi.

Pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Evropskoj Komisiji iznio je svoje argumente u okviru takozvanog saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika.

Stavovi Bosne i Hercegovine, zasnivaju se prvenstveno na tome da kvote na izvoz čelika nisu mogle biti uvedene Bosni i Hercegovini, koja nije članica Svjetske trgovinske organizacije, te da Bosna i Hercegovina sa Evropskom unijom ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju,podsjeća Šarović.(Š.Babić)